Spyderco Sharpmaker- recenzia

01.02.2012 20:11

Takže Sharpmaker.
Je to moja jediná brúsna sada ktorú mám a používam. Hneď na začiatok treba podotknúť, že sa nehodí na veľmi tupé nože. Možno s prikúpením diamantových tyčiek. Je to skor Sharpkeeper ako Sharpmaker. V základnej sadu sú tyčinky 2 roznych zrnitostí- Medium a Fine. Odporúčam prikúpiť Ultrafine tyčinky, ale pozor, predávajú sa po kuse.


Takže sada. Má na voľbu z 2 uhlov ostria- 30 a 40 stupňov, to znamená 15 alebo 20 stupňov z každej strany.Vačšinou používam 40 stupňový uhol. Túto sadu používam najčastejšie, keď nemám čas alebo nechcem robiť neporiadok s kameňmi, lebo kamene nič nenahradí- nož bude po sade možno holiť rovnako dobre alebo lepšie ako po kameňoch, ale treba si uvedomiť, že ostríme len časť ostria vytvoreného na kameňoch, a nožík nereže tak dobre ako po kameňoch a ani tak dobre nedrží ostrie, ale je jednoduchšie sa tu zbaviť ihly, ktorá sa tu ani nemusí vytvoriť.
Ostrenie je veľmi jednoduché- nožík držíme kolmo a ideme zhora dole smerom proti ostriu s palcom na vrchu noža. Je to tak jednoduché. Odporúčam túto sadu začiatočníkom, ktorí na to majú a ešte nemajú v ruke kamene a nechcú si pořkriabať drahý nož.
Fotky z mikroskopu sú 20 ťahov na každom kroku- hrana a potom plocha.
Povrch kameňov pod mikroskopom:

Medium

Fine :

Ultrafine:

Povrchy ostria

Medium hrana:

Medium plocha:

Fine hrana

Fine plocha

Ultrafine hrana

 

Ultrafine plocha

Koža pasta- nie potrebné- je to trocha flakaté odsd mastnoty

Tak toľko tu je aj urýchlené video, odporúčam pomalšie a dlhšie ťahy, a s papierom platí to čo som písal minule- len demonštrácia.

A je jasné že nož holí excelentne už po Fine, po Ultrafine je to Ultrasharp , ale v zmysle ako som písal .

www.youtube.com/watch?v=tR2-hGy9D14&feature=plcp&context=C391f5c1UDOEgsToPDskKL--45_PyN2wliiDF-b8de

 

Späť