Vodné kamene- pokročilé

29.01.2012 18:51

Brúsenie na vodných kameňoch- pokročilé. Kamene použité sú : Karborundum grit 150/320, Naniwa 600, Naniwa 1000/3000- z lacnejších, Rozsutec, koža+pasta, noviny.

Ako :+ Na pokročilé ostrenie používam niečo ako japonskú metódu. Ak chcete vedieť uhly, tak vám nepoviem, jednoducho chytím nož a mám uhol :). Ale podľa typu noža, kuchynské okolo 15-20, vreckové, outdoor asi 22-25, na sekanie okolo 30 stupňov. Brúsim tak, že priložím nož na kameň a pohybujem ním dopredu a dozadu, kým mi nevznikne ihla po celej dĺžke ostria. Potom nož otočím a opakujem. Ešte pár krát zopakujem a potom nož striedavo z každej strany ťahám v ROVNAKOM uhle po ostrí, nie proti, ako sa to všeobecne robí, ja to robím keď potrebujem finišovať na hrubšom kameni. Preto je toto pokročilé, kvoli ťahu po ostrí, nie proti. Počas ostrenia na jemnejších kameňoch sem-tam pretiahnem nož po korkovom štupli kvoli odstráneniu ihly.Následne obtiahnem nož na remeni na doske s pastou, aby sa nerobil konvex a potom na novinách . Výsledok: dokonale rezajúce ostrie s ktorým sa dá oholiť (aj tvár).

Kamene majú tú výhodu, že ostrie z nich drží dlhšie ako z ostatných sposobov brúsenia.

Kamene najprv na pár minút namočím:

Ostrenie prst mavam na hrane noža, nie naj fotka:

Ostria pod mikroskopom:

Karborundum 150 Grit (zelený)

Karborundum 320 Grit (zelený)

Naniwa 600 (malý šedý)

Naniwa 1000 (červený)

Naniwa 3000 (žltý)

Rozsutec : tu nastáva problém, je to prírodný kameň, veľmi tvrdý, veľmi pomalý, tak neodstránil všetky ryhy, ale ostrosť máme.

Remeň s pastou- preleštil čo sa dalo, zbavil ihly takmer dokonale.

Obtiahnutie na novinách- malé + v ostrosti, lesku

D=ufam že netreba podotýkať, že ostrie je zrkadlo.

Vidno oblasť pri ostrí hladkú, vyleštenú, to je ostrosť. Nož reže holí a všetko čo vás napadne :)

Späť