Základy ostrenia

01.02.2012 20:57

Základné ostrenie- univerzálna, asi najlacnejšia metóda
Potrebujeme: nož- samozrejme, kus dreva a karborundum myslím obojstranný kameň zelený grit myslím 150/320 stojí okolo 7 Eur dá sa kúpiť v dom. Potrebách alebo tak.
Takže najprv si vysvetlíme čo je tupé a ostré ostrie: to vyplynie z nákresu.


Ako ostríme? Pre začiatočníkov je ťažké udržať uhol, tak brúsime pomalými krúživými pohybmi, tak, že prekrúžime celú čepel a nož otočíme z druhej strany a opakujeme, ako zistíme na hrubom grite že stačí? Dá sa pozrieť na ostrie proti dobrému svetlu, a keď nevidíme žiadne lesklé plošky, tak sme hotoví, tiež možeme ostrie jemne pretiahnuť po nechte, ak z neho nepadý, sme tam.

Krúživý pohyb

A toto sa nám vytvorí, volá sa to grot alebo ihla, sú to častice kovu balansujúce na ostrí, ktoré sa po narovnaní možu zdať ostré, ale ihneď sa strhnú a nož sa zatupí.

 


Ako ďalej? 3 ťahy proti ostriu v peknom uhle, ako keby ste chceli z kameňa kúsok ukrojiť, z každej strany, celý proces opakujeme 3 krát. Potom dáme 20 ťahov striedavo.


Potom prejdeme na jemnejšiu stranu kameňa. Proces zopakujeme, a po ňom malá zmena. Do drevenej dosky na hrane jej pretiahneme nož- zarežeme, tak 6 krát, netlačiť, iba jemne- kvoli strhnutiu tej ihly.

Potom ešte aspoň 10 ťahov kvoli oprave ostria. A mali by sme mať ostrie vyhovujúce na 90 % činností. Reže, keď sa posnažíme aj trocha holí a reže papier, zase len pre demonštráciu. Tento kameň by mi vlastne stačil, len keď chcem niekoho ohúriť tak nie, ale potrebujem iné? Nie . Ale chcem ich.


 

Späť